Agnes vetebullar

På Sövdeborgs slott, byggt 1597, bakar man stora satser att frysa ned. Fru Siv Stiernswärd ger er recept på bullar som kan sättas otinade i ugnen.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 1/4 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 påse kardemumma, ca 12 g
  • 250 g margarin
  • Ca 1,1 kg vetemjöl
  • Fyllning
  • 40 g smör
  • 1 dl socker
  • 125 g sötmandel
  • Russin
  • Pensling
  • Vispat ägg
  • Ev mandelflagor
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen i bunken. Värm mjölken fingerljum och rör i socker, mald kardemumma och salt. Häll det över jästen och vispa tills den löst sig. Arbeta in ca 800 g av mjölet.
    2. Platta till degen i bunken och bred över det rumsvarma margarinet. Låt degen jäsa till dubbel storlek. Arbeta in margarinet och tillsätt mjöl till en formbar deg. Rulla längder och skär dem i bitar. Forma bullar och klipp med en sax ett hål i varje.
    3. Gör fyllningen. Rör smör och socker och blanda i den malda mandeln. Lägg 3 russin och 1 tsk fyllning i varje bulle. Nyp ihop hålet och lägg bullen med denna sida nedåt på smord plåt. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Pensla med ägg och grädda i 225° i 13-15 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    sipika 14 juni 2013

    Hur länge bakar man otinade bullar?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben