Vetebullar med klickfyllning - diabetes - laktos

Serverar: 36 portioner

Vill man ha mjölk eller socker i så är det bara att byta ut motsvarande ingrediens.

Ingredienser

  • 1 dl flytande mjölkritt fett
  • 5 dl mjölkersättning utan laktos
  • 1 pkt jäst (50 g)
  • 1 dl sötningsmedel
  • 1 1/2 krm salt
  • 11-12 dl vetemjöl gärna fullkornsvetemjöl (obs! ej grahamsmjöl)
  • 2 krm hjorthornssalt
  • Till fyllningen
  • 1 3/4 tsk kardemummakärnor
  • 2 msk riven ingefärsrot
  • 60 g mjukt eller 4 msk flytande fett
  • Till penslingen
  • Ägg
  • Instruktioner

    1. Ugn: 250°
    2. Blanda fett och mjölk (mjölkersättning) i en kastrull och värm till 37°. Smula jästen och rör ut den med degspadet.
    3. Tillsätt socker eller sötningsmedel, salt och 8–9 dl av mjölet blandat med hjorthornssalt. Arbeta degen väl och låt jäsa i övertäckt bunke i ca 30 minuter.
    4. Stöt kardemumman, riv ingefäran och blanda med fettet till fyllningen.
    5. Arbeta ihop degen efter jäsningen med mer mjöl men spara ca 1 dl till utbakningen. Knåda degen och baka ut till släta bullar.
    6. Lägg bullarna på en papperstäckt plåt och tryck en fördjupning med mjölat pekfinger i varje bulle. Lägg en knapp tesked fyllning i varje bulle och låt jäsa på plåten i ca 30 minuter.
    7. Pensla med uppvispat ägg och grädda på mittfalsen i 10–11 minuter. Bullarna kan frysas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben