Ambrosiakaka med choklad och apelsin

Bilden säger väl allt?

Ingredienser

  • 100 g mörk choklad, hackad
  • 150 g smör
  • 3/4 dl strösocker
  • 3/4 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 msk mörk sirap
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • ½ tsk bikarbonat
  • 2 stora ägg
  • 1 apelsin, rivet skal och pressad saft
  • ½ dl grädde
  • Glasyr
  • 150 g mörk choklad, finhackad
  • 2 msk apelsinlikör
  • 2 ½ dl florsocker
  • 2-3 msk apelsin, pressad saft
  • 1 msk smör, mjukt
  • 75 g syltat apelsinskal, hackat
  • Instruktioner

    1. Ugn: 175 grader.
    2. Lägg hackad choklad i en skål. Smält smör, strösocker, muscovado-socker och sirap i en kastrull på spisen och häll det över chokladen. Rör om så att allt löser sig och låt svalna.
    3. Blanda mjöl, kakao och bikarbonat i en skål. Rör ner smörblandningen, vispade ägg, apelsinskal och -saft samt grädden. Rör försiktigt samman. Häll smeten i en smord och bröad form, 24 cm i diameter. Grädda kakan i mitten av ugnen, ca 25 minuter. Låt kakan svalna på galler.
    4. Smält chokladen, tillsammans med apelsinlikör, i en skål i mikron på full effekt, ca 1 ½ minut eller över en kastrull med kokande vatten. Rör ner florsocker, apelsinsaft och mjukt smör. Bred chokladglasyren över kakan och strö syltat apelsinskal ovanpå. Låt glasyren stelna. Skär kakan i bitar vid serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben