Aniskokta päron med mandelgrädde och kolasås

Serverar: 4 portioner

Ljuvlig dessert. Välj riktigt fasta och fina päron.

Ingredienser

  • 4 fasta päron
  • 8 dl vatten
  • 2 1/4 dl socker
  • 5 stjärnanis
  • Skal och saft av 1 citron
  • Mandelgrädde
  • 100 g mandelmassa
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl matlagningsyoghurt
  • 1 msk pressad citronsaft
  • Kolasås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Häll vatten och socker i en kastrull. Tillsätt stjärnanis, det yttersta gula av citronskalet och pressad citronsaft. Låt det koka upp.
    2. Skala päronen och låt stjälkarna vara kvar. Lägg päronen direkt i lagen för att minska brunfärgningen. Koka päronen på svag värme tills de mjuknar, ca 10-25 minuter, beroende på päronsort och storlek.
    3. Tag päronen från värmen och låt dem svalna i lagen.
    4. Riv mandelmassan fint. Vispa grädden. Rör samman alla ingredienserna till mandelgrädden. Ställ den i frysen ca 1 timme före serveringen.
    5. Blanda samman alla ingredienserna till kolasåsen i en tjockbottnad kastrull. Låt såsen sjuda under vispning i ca 5-8 minuter, tills såsen är lagom tjock och simmig. Låt såsen bli kall. Rör i den då och då.
    6. Fördela den halvfrusna mandelkrämen i botten på 4 portionsglas. Ställ päronen i grädden och ringla över kolasås. Bjud genast.
    7. Tips! Stjälken på päronet ska vara kvar för att du ska kunna fatta tag i stjälken och hålla i den medan du äter päronet med sked.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben