Anitas lutfisklåda

Vill man göra lutfisklådan ännu festligare kan man lägg i räkor också.

Ingredienser

  • 2 ½ - 3 kg skinnfri lutfisk
  • 1 ½ msk salt
  • 750 g potatis
  • 250 g morötter
  • 1 gul lök
  • 1 röd piri piri
  • 100 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 liter buljong från fiskkoket
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 påse gratängost (200 g)
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Recepten är beräknade för 10-12 personer (julbord)
    2. Dag 1: Skölj lutfisken. Lägg den i rikligt med kallt vatten. Låt stå i kylen i minst 1 dygn.
    3. Dag 2: Ta upp lutfisken och låt den rinna av väl. Salta.
    4. Sätt ugnen på 200ºC.
    5. Lägg lutfisken i en långpanna. Täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka i ca 45 minuter.
    6. Skala och skär potatis och morötter i tunna skivor, använd gärna matberedare. Skala och skär löken i tunna skivor.
    7. Sila av kokspadet från fisken. Koka potatis, morot, lök och piri piri i fiskspadet (fyll upp med vatten om det behövs). Koka mjuka, ca 20 minuter. Sila av kokspadet och mät upp 1 liter till såsen.
    8. Sätt ugnen på 250ºC, övervärme/-grill.
    9. Fräs smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet. Tillsätt kokspadet, lite i taget, under vispning. Avsluta med grädden. Smaka av med salt och vitpeppar.
    10. Smörj 1 stor ugnssäker form (20x30 cm) eller 2 mindre. Lägg potatisblandningen i botten. Grovhacka lutfisken och lägg i den. Häll över såsen. Fördela osten över.
    11. Gratinera högt upp i ugnen till fin färg. Ta ut ocyh servera eller låt svalna.
    12. Förvara i kyl till serveringsdags. Värm då i 20 min i 175ºC.
    13. Smaklig måltid i jul!

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    32
    1

    Kommentarer (1)

    sikaal 28 november 2009

    Man tror kanske att lutfisk och piripiri inte går ihop, men det gör det! Det var en väldigt god "låda". Vi är bara två, så jag gjorde på ca 1 kg lutfisk, det hade räckt till minst en till.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben