Apelsinkaka i långpanna

En långpannekaka med mörk botten med choklad i och orange apelsinsmakande glasyr.

Ingredienser

  • Botten
  • 200 g smör (smält)
  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 msk kakao
  • 3 st ägg
  • 4,5 dl socker
  • 2,25 dl mjölk
  • 100 gram blockchoklad, ljus eller mörk
  • Glasyr
  • 100 g smör (smält)
  • 5 dl florsocker
  • 2 msk apelsinjuice koncentrerad
  • 2 msk vatten
  • 3 droppar hushållsfärg gul
  • 2 droppar hushållsfärg röd
  • Garnering
  • 1,5 msk strössel, brunt
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 190 grader. Klä en långpanna ca.30x40 cm med bakplåtspapper.
    2. Botten: Smält smöret. Finhacka blockchokladen. (Den ska hällas i sist av allt i smeten.) Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla de övriga torra ingredienserna och häll i äggvispet, tillsammans med mjölken. Rör om. Tillsätt det smälta smöret och sist den hackade chokladen. Häll i långpannan och grädda ca. 23 minuter. Låt kakan kallna innan du breder på glasyren. Glasyren. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Blanda vatten, juice och hushållsfärg/karamellfärg. Blanda sedan ihop allt. Rör om till en slät smet.
    3. Garnera kakan med lite strössel, ganska glest. Valfri sort, ex. brunt eller gul/orange. Funkar säkert även med kokos.
    4. Låt kakan stå svalt en stund så att glasyren stelnar till lite innan du skär i lagomt stora bitar.

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (1)

    lennali 11 december 2012

    Bakade denna kaka och serverade den till mina 2:a adventsgäster och den fick mycket bra betyg av mina gäster.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben