Apelsinkaka med jordgubbar

Serverar: 1 portioner

Saftig apelsinkaka med rommarinerade jordgubbar.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 2 apelsiner
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 6 små ägg
  • 4 ½ dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • ½ burk apelsinmarmelad, ca 250 g
  • 3 msk rom
  • 500 g jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en springform ca 23 cm i diameter och klä botten med bakplåtspapper.
    2. Smält smöret och låt det svalna. Riv skalet av apelsinerna. Blanda mjöl och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt. Tillsätt apelsinskal, salt och grädde, sikta ner mjölblandningen. Häll därefter i det smälta smöret. Rör försiktigt till en jämn smet.
    3. Häll smeten i formen och grädda i 10 minuter i 180 grader, sänk värmen till 150 och baka ytterligare 50-60 minuter. Kolla med en sticka att kakan är färdig. Stickan ska vara torr när du tar ut den. Ta ut kakan, stjälp upp den på ett bakgaller, lyft av formen och dra av bakpapperet.
    4. Smält marmeladen på låg värme medan kakan gräddas, pensla kakan med den smälta marmeladen. Pressa apelsinerna och blanda saften med rom till en marinad. Skölj och snoppa jordgubbarna och skär dem i bitar. Lägg dem i apelsin-/rommarinaden. Servera till kakan

    Liknande recept

    5
    1 h 20 min
    10
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben