Serverar: 4 portioner
Tid: 1 timme 45 minuter
Om det är någon, som precis som jag, har sin lergryta kvar, så är det här ett jättegott recept på kyckling som görs i den. Sköter sig själv i ugnen medan du gör något annat.
Tina fryst kyckling först. Lägg lergrytan med lock i blöt i ca 15 min. Klipp bort allt löst fett och skinn och krydda kycklingen invändigt med dragon och 1 msk soja. Skär den ena apelsinen i klyftor med skalet kvar och lägg inuti kycklingen. Bind ihop benen med steksnöre. Lägg kycklingen på rygg i lergrytan. Pressa saften ur den andra apelsinen, blanda med 2 msk soja och häll över kycklingen. Lägg lock på grytan och ställ in den på galler, längst ner i kall ugn. Sätt ugnen på 250 grader och låt kycklingen stå i ca 1½ timme och gärna några min på eftervärmen. Ta ut grytan ur ugnen och ös kycklingen med den mustiga skyn, innan den klipps eller skärs i bitar. Servera skyn till. Nudlar och en sallad passar bra till.