En ljuvlig tårta med saftiga bottnar som har en fräsch smak av apelsin. Fyllningen och överdraget består av en krämig tryffel som är smaksatt med mörk choklad, mjölkchoklad och apelsinjuice.
Ingredienser
Apelsintryffel
300 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad, 70%
1 3/4 dl socker
1 dl vispgrädde
1 dl färskpressad apelsinjuice
4-5 st äggulor, 70g
50 g osaltat smör
Kaka
2 1/4 dl apelsinjuice av 3-4 apelsiner
Finrivet skal från 1 apelsin
5 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 tsk salt
160 g osaltat rumsvarmt smör
3½ dl socker
3 rumsvarma ägg
Instruktioner
- Apelsintryffel:
Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp socker, grädde och apelsinjuice. Sänk värmen på plattan och tillsätt äggulorna. Värm blandningen till strax under 83 grader eller tills den känns lätt krämig.
- Häll kokningen genom en sil över chokladen, klicka i smöret och låt stå någon minut. Mixa allt slätt med en stavmixer, plasta bunken och låt den stå ute i rumstemperatur i minst 5-6 timmar.
- Gör gärna tryffeln dagen innan tårtan ska serveras och låt den stå ute i rumstemperatur. Då får du en fin och fast tryffel att stryka tårtan med.
- Kaka:
Sätt ugnen på 170 grader.
Smöra och mjöla 2 runda bakformar 20-22 cm i diameter och lägg en bit bakplåtspapper i botten.
- Riv zest (det yttersta skalet) från en apelsin och pressa juicen ur flera. Sikta mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Vispa smör och socker fluffigt, vispa sedan i äggen, ett i taget och skrapa sidorna med en slickepott mellan varven.
- Blanda i de torra ingredienserna, apelsinzest och sedan lite i taget av apelsinjuicen. Blanda väl.
Fördela smeten jämnt i de båda formarna och grädda dem mitt i ugnen i 27-29 minuter. Gör stickprov i kakorna. Ta ut dem och låt dem svalna helt.
- Montering:
Lägg ett lagom tjock lager av apelsintryffel på ena bottnen. Lägg på nästa botten och stryk upp tårtan med resterande tryffel.
- Avnjut tårtan när den är rumsvarm.
Liknande recept
Kommentarer (0)