Aprikosbröd med solrosfrön och russin

Serverar: 1 portioner

Ett läckert stort, saftigt bröd som passar utmärkt till en kopp te. Degen kan även bakas ut till två mindre bröd. Glutenfritt.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 6 dl havredryck eller mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk fiberhusk
  • 1 dl fibrexflingor
  • 1½ tsk salt
  • 10 torkade aprikoser
  • 1 ägg
  • ½ dl russin
  • ½ dl solrosfrön
  • Ca 10 dl glutenfri mjölblandning, 600g
  • Till formen
  • Olja
  • Solrosfrön
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke. Värm havredryck eller mjölk och olja till fingervärme, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk, fibrexflingor och salt. Rör om och låt det svälla 10 minuter.
    2. Strimla undertiden aprikoserna fint och vispa upp ägget. Blanda först ner ägget och sedan aprikoserna tillsammans med russin, solrosfrön och hälften av mjölet. Arbeta degen väl i maskin. Tillsätt resten av mjölet och fortästt arbeta degen en stund till.
    3. Flytta över degen till en lätt oljad och solrosfröbeströdd rund bakform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Strö öite solrosfrön ovanpå och täck med bakduk. Låt jäsa i 30-45 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 grader.
    5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 30-35 minuter. Låt brödet stå kvar i formen innan det lossas. Låt svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben