Aprikospaj med jordgubbar och lime

Serverar: 1 portioner

Under sommaren brukar det gå att hitta färska aprikoser i butiker och grönsaksstånd. De knubbiga små rodnande frukterna passar fint tillsammans med jordgubbar och lime i en saftig paj.

Ingredienser

  • Smuldeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 200 g kallt smör
  • 2 dl socker
  • Rivet skal av 1 lime
  • Fyllning
  • 300 g färska aprikoser, ca 7 st, eller färska persikor
  • eller nektariner
  • 5 dl färska jordgubbar, 250 g
  • 1 msk potatismjöl
  • Instruktioner

    1. Mät upp mjöl och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet och nyp ihop till en smulig massa. Blanda sockret med rivet limeskal och arbeta in i degen. Det går även att köra ihop degen snabbt i en matberedare. Låt gärna pajdegen stå kallt medan fyllningen förbereds.
    2. Dela och kärna ur aprikoserna. Skär dem i mindre klyftor. Rensa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Blanda frukten med potatismjöl.
    3. Strö ut hälften av smuldegen i botten av en pajform, ca 25 cm i diameter. Fördela frukten över pajdegen och avsluta med resten av smulorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° drygt 50 minuter eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna litet och njut med vaniljglass eller vaniljsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben