Under sommaren brukar det gå att hitta färska aprikoser i butiker och grönsaksstånd. De knubbiga små rodnande frukterna passar fint tillsammans med jordgubbar och lime i en saftig paj.
Ingredienser
Smuldeg
4 dl vetemjöl
1 krm salt
200 g kallt smör
2 dl socker
Rivet skal av 1 lime
Fyllning
300 g färska aprikoser, ca 7 st, eller färska persikor
eller nektariner
5 dl färska jordgubbar, 250 g
1 msk potatismjöl
Instruktioner
Mät upp mjöl och salt i en bunke och tillsätt det kalla smöret i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet och nyp ihop till en smulig massa. Blanda sockret med rivet limeskal och arbeta in i degen. Det går även att köra ihop degen snabbt i en matberedare. Låt gärna pajdegen stå kallt medan fyllningen förbereds.
Dela och kärna ur aprikoserna. Skär dem i mindre klyftor. Rensa jordgubbarna och skär dem i mindre bitar. Blanda frukten med potatismjöl.
Strö ut hälften av smuldegen i botten av en pajform, ca 25 cm i diameter. Fördela frukten över pajdegen och avsluta med resten av smulorna. Grädda i nedre delen av ugnen i 175° drygt 50 minuter eller tills pajsmulorna börjar bli gyllenbruna. Låt svalna litet och njut med vaniljglass eller vaniljsås.