Asiatisk wok med ris.

Serverar: 5-6 portioner

Tid: 35 minuter

Smakrik och enkel wok. En riktigt favorit hemma hos mig.

Ingredienser

  • 1 /2 röd paprika
  • 1/2 grön paprika
  • 1 gul lök
  • En bit vitkål
  • 1 - 1 1/2 morot
  • 2 ägg
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 lime
  • 1-2 msk Fisksås
  • 2 msk soya (helst Kikkoman)
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk jordnötsolja (vanlig rapsolja går också bra)
  • 1-2 färska chilifrukter (beroende på hur stark den är och hur starkt man vill ha det)
  • 1-2 tsk strösocker
  • Ca 5 dl jasminris
  • Instruktioner

    1. Koka upp riset enligt anvisning på förpackningen. Se till så att riset nästan är klart när du börjar med nästa steg. Strimla moroten. Skär paprikan i halvstora bitar. Skär löken i lite större bitar, eller skivor. Hacka vitkålen grovt. Finhacka chilin och vitlöken. Häll sesamoljan och jordnötsoljan i en wokpanna. Sätt värmen på 10 (el 4 om du har en sådan spis) Lägg i vitlöken, och se till så att den ligger i oljan. Rör inte om.
    2. När vitlöken börjar få lite färg, häll i alla grönsakerna och chilin. Rör om hela tiden och låt värmen vara på 10. Woka grönsakerna i ca 2 minuter. Pressa grönsakerna
    3. åt sidan och så att det blir en tom yta i mitten av stekpannan. Knäck äggen i pannan och scrambla dem. Rör sedan ihop allt. Häll i det färdigkokta riset i wokpannan
    4. och rör om. Häll på fisksås, soya, 1 1/2 lime och strösocker efter smak. Hela grejen med den här woken är att få till en smakbrytning mellan syrligt/sött/salt och
    5. starkt. Smaka av.
    6. Servera. Om man vill kan man pressa över lite extra lime innan servering.
    7. Kan också göras med nudlar om man föredrar det.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben