Asiatiska köttbullar

Serverar: 4 portioner

Inspirerad av de goda köken i Thailand och Vietnam är de här köttbullarna som en blandning av fläskfärs och räkor.

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal ca 160 g skalade
  • 300 g fläskfärs
  • ½ citrongräs mycket finhackat
  • ½ finhackad färsk pepparfrukt t ex thaichili
  • 2 msk finhackad färsk thaibasilika
  • Rivet skal av ½ lime
  • 1½ msk fisksås
  • Rapsolja till stekning
  • Sås
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk råsocker
  • ½ citrongräs mycket finhackat
  • ½ finhackad färsk pepparfrukt t ex thaichili
  • 1-2 msk finhackad färsk thaibasilika
  • 1½ msk färsk pressad lime
  • Tillbehör
  • Kokta nudlar eller ris
  • Instruktioner

    1. Börja med såsen, eftersom den blir godare om den få stå en stund. Blanda samman samtliga ingredienser. Tänk på att citrongräset bör vara mycket finhackat. Börja med att strimla det tint och sedan hacka med kviven åt andra hållet.
    2. Var också noga med pepparfrukten ta bort alla kärnor och hinnor om du är känslig för chilins hetta, annars kan de vara med. Finhacka även pepparfrukten.
    3. Köttbullar: Skala räkorna och hacka dem. Blanda dem i en skål med fläskfärs. Blanda ner finhackat citrongräs, finhackad pepparfrukt, thaibasilika, rivet limeskal samt fisksås. Blanda väl.
    4. Forma små köttbullar med blöta händer och stek dem i rapsolja på medelvärme tills de fått fin färg runt om. En stor stekpincett är ett bra redskap för att kunna vända köttbullar snabbt och smidigt när de steks.
    5. Servera med kokta nudlar eller ris tillsammans med såsen.

    Liknande recept

    4.5
    10-16
    1

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Matklubben Blogg 2007-09-18
    Stockholm bjöd verkligen på fint väder i helgen. Lite småblåsigt men ä...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben