Inspirerad av de goda köken i Thailand och Vietnam är de här köttbullarna som en blandning av fläskfärs och räkor.
Ingredienser
500 g räkor med skal ca 160 g skalade
300 g fläskfärs
½ citrongräs mycket finhackat
½ finhackad färsk pepparfrukt t ex thaichili
2 msk finhackad färsk thaibasilika
Rivet skal av ½ lime
1½ msk fisksås
Rapsolja till stekning
Sås
2 msk fisksås
1 msk råsocker
½ citrongräs mycket finhackat
½ finhackad färsk pepparfrukt t ex thaichili
1-2 msk finhackad färsk thaibasilika
1½ msk färsk pressad lime
Tillbehör
Kokta nudlar eller ris
Instruktioner
- Börja med såsen, eftersom den blir godare om den få stå en stund. Blanda samman samtliga ingredienser. Tänk på att citrongräset bör vara mycket finhackat. Börja med att strimla det tint och sedan hacka med kviven åt andra hållet.
- Var också noga med pepparfrukten ta bort alla kärnor och hinnor om du är känslig för chilins hetta, annars kan de vara med. Finhacka även pepparfrukten.
- Köttbullar: Skala räkorna och hacka dem. Blanda dem i en skål med fläskfärs. Blanda ner finhackat citrongräs, finhackad pepparfrukt, thaibasilika, rivet limeskal samt fisksås. Blanda väl.
- Forma små köttbullar med blöta händer och stek dem i rapsolja på medelvärme tills de fått fin färg runt om. En stor stekpincett är ett bra redskap för att kunna vända köttbullar snabbt och smidigt när de steks.
- Servera med kokta nudlar eller ris tillsammans med såsen.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Matklubben Blogg 2007-09-18
Stockholm bjöd verkligen på fint väder i helgen. Lite småblåsigt men ä...