En ljuvlig, mild och krämig gratäng som pimpas med linser för att mätta ordentligt och bli till en hel vegetarisk varmrätt.
Ingredienser
1 ½ dl röda linser
400 g körsbärstomater (1 burk)
2 auberginer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 mozzarella, á 125g
50 g riven parmesanost
Servering
Sallad
Instruktioner
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka linserna i ca 10 minuter. Häll av vattnet. Blanda linserna med körsbärstomaterna och låt småputtra i en kastrull under tiden du förbereder resten.
Skär auberginen i tjocka skivor. Salta dem mycket på båda sidor, lägg dem på varandra, omlott, så att vattnet som kommer att avdunsta kan rinna av. Låt dem ligga i 10 minuter. Torka av saltet och vätskan.
Stek auberginen i en stekpanna så att den får fin färg. Skala och hacka löken. Smörj en ugnsfast form. Häll i lite tomat. Täck botten med aubergineskivor. Skär mozzarellan i skivor och lägg på. Strö över lök. Täck med aubergineskivor och gör eventuellt ett lager till med ost och lök.
Baka i ugnen i ca 30 minuter. Toppa med riven parmesanost de sista minuterna för en krispig yta.