Bästa brödet

Ett matigt och gott bröd. Låt er inte avskräckas av långa jästider. Brödet kräver ingen passning under tiden. Det här är en tung deg så en matberedare är till stor hjälp. Det blir 3 limpor av detta recept.

Ingredienser

  • 5 dl rågkross
  • 1 ½ l grovt rågmjöl
  • 1 ½ l kokande vatten
  • 50 g jäst
  • 1 dl ljummet vatten
  • 3 msk ättiksprit
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • Ca 1 ½ l vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Ugn 175 grader
    2. Lägg rågkross och rågmjöl i en bunke och häll kokande vatten över.
    3. Rör om ordentligt och låt stå minst några timmar eller över natten.
    4. Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt den och ättiksprit, sirap och salt till det skållade mjölet.
    5. Arbeta degen och tillsätt vetemjölet successivt. Låt jäsa i ca 2 timmar.
    6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och forma den till tre limpor.
    7. Lägg dem på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
    8. Jäs övertäckta i ca 30 minuter.
    9. Sätt under tiden ugnen på 175 grader Grädda i ca 1 timme.
    10. Lycka till! Njut

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10

    Kommentarer (1)

    bjoli198 1 december 2012

    jag tror jag sökt efter något liknande recept att ha till julbordet, måste testa!

    Relaterade Artiklar

    Scones
    Scones är ofta ett av de bakverk våra barn får prova på att baka allra...

    Musslor
    Nykokta musslor är fantastiskt gott. Med vin, vitlök och vitt bröd kan...

    Svampdax!
    Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren börja...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben