Ett matigt och gott bröd. Låt er inte avskräckas av långa jästider.
Brödet kräver ingen passning under tiden.
Det här är en tung deg så en matberedare är till stor hjälp.
Det blir 3 limpor av detta recept.
Ingredienser
5 dl rågkross
1 ½ l grovt rågmjöl
1 ½ l kokande vatten
50 g jäst
1 dl ljummet vatten
3 msk ättiksprit
1 dl mörk sirap
1 msk salt
Ca 1 ½ l vetemjöl
Instruktioner
- Ugn 175 grader
- Lägg rågkross och rågmjöl i en bunke och häll kokande vatten över.
- Rör om ordentligt och låt stå minst några timmar eller över natten.
- Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt den och ättiksprit, sirap och salt till det skållade mjölet.
- Arbeta degen och tillsätt vetemjölet successivt.
Låt jäsa i ca 2 timmar.
- Ta upp degen på mjölat bakbord.
Knåda degen och forma den till tre limpor.
- Lägg dem på tvären i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
- Jäs övertäckta i ca 30 minuter.
- Sätt under tiden ugnen på 175 grader
Grädda i ca 1 timme.
- Lycka till! Njut
Liknande recept
Kommentarer (1)
Relaterade Artiklar
Scones
Scones är ofta ett av de bakverk våra barn får prova på att baka allra...
Musslor
Nykokta musslor är fantastiskt gott. Med vin, vitlök och vitt bröd kan...
Svampdax!
Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren börja...
jag tror jag sökt efter något liknande recept att ha till julbordet, måste testa!