Baguetter med sandelträ och pumpafärskost

Serverar: 4 portioner

Sandelträ kan köpas i hälsokost eller orientaliska butiker. Det används som krydda i bla. ansjovis. Pumpafärskosten är god både till bröd och grillat kött.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 6 dl vetemjöl special fullkorn
  • 5-6 dl vetemjöl special
  • 1 msk malt sandelträ
  • 1 msk flingsalt
  • Pumpafärskost
  • 300 g pumpa eller 1 sötpotatis och 1 morot, 300 g sammanlagd vikt
  • 1 ½ tsk salt
  • 200 g philadelphiaost med yoghurt
  • 1 dl créme fraiche med chili och paprikasmak
  • 2 msk hackad gräslök
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till 37 grader, häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, socker, salt, olja, vetemjöl special fullkorn och vetemjöl special, lite i taget. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa ca 30 minuter under bakduk.
    2. Vänd upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i fyra bitar. Baka ut till fyra baguetter och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla baguetterna lätt och låt jäsa under bakduk 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    3. Skåra bröden på snedden med en vass kniv och strö över sandelträ och flingsalt. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader. Grädda bröden i 20-25 minuter, tills de fått en fin, brun yta. Låt bröden svalna på galler.
    4. Pumpafärskost: Skala och skär pumpan i bitar. Lägg bitarna i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 1 tsk salt. Koka under lock till pumpan är mjuk, ca 20 minuter. Sila av vattnet och låt bitarna rinna av på ett hushållspapper.
    5. Mixa pumpan slät med mixerstav eller matberedare. Blanda i philadelphiaost, créme fraiche och gräslök. Smaksätt med ½ tsk salt.
    6. Servera bröden med pumpafärskosten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben