Baked Alaska med kardemummaglass och saffransmaräng

En dessert som verkligen får uppmärksamhet. Och det är välförtjänt - den är såå god! Om man inte har brännare går det utmärkt utan, men då får man förstås bara en gul ton på saffransmarängen.

Ingredienser

  • 2 st marängbottnar
  • 150 g färska bär, t.ex. hallon och björnbär
  • Kardemummaglass
  • 2 äggvitor
  • 3 dl vispgrädde
  • 3/4 dl socker
  • 3 äggulor (spara äggvitorna)
  • 1 tsk mortlad kardemumma
  • 2 krm äkta vaniljpulver
  • Saffransmaräng
  • 4 äggvitor
  • ½ g saffran
  • 1 dl vatten
  • 2½ dl socker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • Instruktioner

    1. Skär marängbottnarna så att de passar en form med löstagbara kanter, 20 cm i diameter.
    2. Kardemummaglass: Vispa äggvitorna till ett fast skum. Vispa grädden fluffig. Vispa socker och äggulor pösigt. Vänd ner grädde, kardemumma och vaniljpulver i äggulevispet. Vänd varsamt ner äggvitorna.
    3. Lägg ena marängbottnen i formen. Häll på hälften av glassmeten. Lägg på den andra marängbottnen. Fyll på med resten av smeten. Låt stå i frysen i minst 6 timmar.
    4. Saffransmaräng: Lägg äggvitor och saffran i en bunke. Häll vatten och socker i en kastrull och koka en sockerlag. När sockerlagen når 110 grader kan du börja vispa äggvitan till ett skum med en elvisp. Häll sockerlagen i äggvispet i en fin stråle då den är 121 grader. Vispa på högsta hastighet några minuter. Sänk hastigheten och tillsätt vaniljsockret. Vispa tills marängen svalnat helt.
    5. Vid servering: Ta ut glasstårtan och ta bort kanterna på formen. Lägg tårtan på ett serveringsfat. Bred på saffransmarängen. Bränn marängen med en gasolbrännare till en fin yta. Toppa med färska hallon och björnbär.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben