Ett recept från Jamie Oliver. Bakewell-tarte är en klassisk engelsk efterrätt som oftast görs på jordgubbs- eller hallonsylt, men här är den gjord med färska plommon. Det fina med den här pajen eller kakan är att den står sig väldigt bra. Vare sig plommonen är fullmogna eller fortfarande lite sura, så blir resultatet jättefint.
Ingredienser
Pajdeg
250 g vetemjöl
50 g florsocker
125 g kallt smör, tärnat
½ citron, rivet skal
1 stort ägg, uppvispat
1 skvätt mjölk
Lite vetemjöl
Fyllning
1 klick smör
1 kg blandade plommon
100 g socker, smaksatt med vanilj
½ tsk mixed spice (kryddblandning med kanel, muskot och kryddpeppar)
1 tsk Maizena, utrörd i 1 msk kallt vatten
Florsocker
Mandelkräm
300 g mandlar, skalade
50 g vetemjöl
1 vaniljstång
250 g osaltat smör, tärnat
250 g strösocker
3 stora ägg, lättvispade