Balsamkokt kalv med mandelpotatismos och rostad vitlökssås

Serverar: 4 portioner

En festrätt som inte skäms för sig.

Ingredienser

  • 4 bitar kalvfilé à 150 g
  • 2½ dl olivolja
  • 1½ dl torrt vitt vin
  • 1 dl balsamvinäger
  • 2 lagerblad
  • 3 vitpepparkorn
  • ca 2 tsk salt
  • Mandelpotatismos
  • 20 mandelpotatisar
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • Salt
  • Nyriven muskot efter smak
  • Vitlökssås
  • 5 oskalade vitlöksklyftor, delade på mitten
  • Olivolja till formen
  • Blad från 5 timjankvistar
  • 5 dl kycklingbuljong
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 msk kallt smör
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Koka upp oljan, vin, vinäger, kryddor och salt. Lägg i köttet och låt det koka på medelvärme i 7 minuter och därefter vila i sin buljong i 5 minuter innan det serveras.
    2. Mos: Skala och koka potatisarna i lättsaltat vatten, slå av vattnet och mosa dem grovt med en gaffel. Rör ner olivoljan och smöret och smaka av med salt och muskot.
    3. Vitlökssås: Sätt ugnen på 200 grader. Pensla en ugnsfast form med olja, lägg i vitlöken och rosta den i ugnen i ca 10 minuter. Kläm ur innehållet i vitlöksklyftorna och stöt det till puré i en mortel. Rör vitlök, crème fraiche och timjan slätt. Koka upp kycklingbuljongen och red den med vitlöksröran och smöret. Smaka av med salt och peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben