Bananformbröd med vört

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar

En galen idé som blev succé ! Ett helt underbart saftigt formbröd som är saftigt även efter ett par dagar . Min omgivning trodde jag fått solsting när jag berättade om min idé. Men dom ändrade åsikt väldigt fort efter första smörgåsen. Banan och Vört blir stor harmoni. Brödet går perfekt att rosta eller frysa in. Så våga prova.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 14-15 dl vetemjöl
  • 1 msk Santa Maria vörtmix
  • 1 banan
  • 1 ägg
  • Vallmofrön
  • Olja till formsmörjning
  • Instruktioner

    1. Mosa en väl mogen banan ihop med vörtmixen till en smet. Låt stå.
    2. Smält smöret och häll i mjölken, låt det bli fingervarmt ”37 grader” Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av vätskan. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker, och ca 13 dl vetemjöl. Kör med degkrokar några minuter så det börjar bli en deg. Blanda i banansmeten och blanda vidare i ca 5-10 minuter. Tillsätt under blandningen mer mjöl om det behövs. Degen ska släppa helt ifrån kanterna och vara smidig. Låt jäsa under duk ca 30-40 minuter.
    3. Smörj under tiden 2 avlånga brödformar ordentligt. Dela degen i 2 bitar. Knåda lätt och platta ut till en platta på mjölat bakbord. Rulla ihop och lägg med skarven neråt i formen. Jäs bröden övertäckta i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    4. Vispa upp ägget och pensla bröden, strö på vallmofröna. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Knacka bröden ur formarna och låt svalna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.5
    13 h 25 min
    4
    21
    5
    2 h
    1-12
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben