Barndomens fiskgratäng

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Det här är den fiskgratäng som mamma lagade till midsommar. Det är en del pyssel innan man är klar, men det är verkligen jättegott. Receptet är gammalt och klassiskt - det märks på språket - riktigt äkta svenskt, rödspätta, sparris och räkor omringat av ett gott potatismos och en klassisk sås.

Ingredienser

  • 700 g mjölig potatis
  • 1-2 dl mjölk
  • 2-3 msk smör
  • 2 äggulor
  • Salt
  • Eventuellt vitpeppar
  • Eventuellt en aning riven muskotnöt
  • 500 g spättafilé
  • Något lite vatten o citronsaft eller vitt vin
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl grädde
  • Fisksky
  • 1 burk soppsparris
  • 2-3 dl rensade räkor
  • 4-5 msk finhackad dill
  • 1 äggula
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Riven mild ost
  • Instruktioner

    1. Potatismos: Laga först ett gott potatismos, ej för löst: Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och värm mjölk i kastrullen. Lägg åter potatisen i kastrullen och tillsätt smör. Vispa för hand ihop till ett luftigt mos, ej för slätt. Tillsätt och äggula. Smaka ev. av med vitpeppar och muskot.
    2. Spritsa en tjock rand utmed kanten av ett smort gratängfat och spritsa därefter små rosor eller sköna ränder ovanpå bottenmoset. Ställ det åt sidan så länge.
    3. Fisk: Krydda över spättafiléerna med salt och pressa över lite citron. Rulla eller vik dem samman och lägg i långpanna eller kastrull med en aning vatten eller vitt vin. Sjud på spisen eller i ugn i ca 5 min - tills fisken är fast och vit. Låt svalna. Lyft upp fiskfiléerna och lägg dem i mitten av gratängfatet. Spara fiskskyn till såsen.
    4. Gratängsås: Fräs smör och mjöl. Späd med fisksky, sparrisspad och grädde till en len välsmakande sås, låt sjuda ca 5 min. Tillsätt räkor och dill och lyft pannan från värmen. Rör ned gulorna när såsen har svalnat. Smaka av.
    5. Låt sparrisen rinna av väl och lägg den över fisken. Häll över såsen. Ströa sist tunt med riven ost över. När den är kall, ställ den i kylen.
    6. Naturligtvis kan man laga detta utan att kyla rätten, men såsen och moset måste svalna något innan man tillsätter äggulor.
    7. Grädda i 225 grader ca 20-30 min om den är kall. Om du tillagar utan att kyla gräddas rätten i ca 5-10 min eller tills det har fin färg och är genomvarm.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Miaria 20 mars 2011

    Det här låter otroligt gott. Ska testa nästa gång det blir spätta. // Maria

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben