Det här är den fiskgratäng som mamma lagade till midsommar. Det är en del pyssel innan man är klar, men det är verkligen jättegott.
Receptet är gammalt och klassiskt - det märks på språket - riktigt äkta svenskt, rödspätta, sparris och räkor omringat av ett gott potatismos och en klassisk sås.
Ingredienser
700 g mjölig potatis
1-2 dl mjölk
2-3 msk smör
2 äggulor
Salt
Eventuellt vitpeppar
Eventuellt en aning riven muskotnöt
500 g spättafilé
Något lite vatten o citronsaft eller vitt vin
2 msk smör
3 msk vetemjöl
3 dl grädde
Fisksky
1 burk soppsparris
2-3 dl rensade räkor
4-5 msk finhackad dill
1 äggula
Salt
Vitpeppar
Riven mild ost
Instruktioner
- Potatismos:
Laga först ett gott potatismos, ej för löst:
Skala och koka potatisen. Häll av vattnet och värm mjölk i kastrullen. Lägg åter potatisen i kastrullen och tillsätt smör. Vispa för hand ihop till ett luftigt mos, ej för slätt. Tillsätt och äggula. Smaka ev. av med vitpeppar och muskot.
- Spritsa en tjock rand utmed kanten av ett smort gratängfat och spritsa därefter små rosor eller sköna ränder ovanpå bottenmoset. Ställ det åt sidan så länge.
- Fisk:
Krydda över spättafiléerna med salt och pressa över lite citron. Rulla eller vik dem samman och lägg i långpanna eller kastrull med en aning vatten eller vitt vin. Sjud på spisen eller i ugn i ca 5 min - tills fisken är fast och vit. Låt svalna.
Lyft upp fiskfiléerna och lägg dem i mitten av gratängfatet. Spara fiskskyn till såsen.
- Gratängsås:
Fräs smör och mjöl. Späd med fisksky, sparrisspad och grädde till en len välsmakande sås, låt sjuda ca 5 min. Tillsätt räkor och dill och lyft pannan från värmen. Rör ned gulorna när såsen har svalnat. Smaka av.
- Låt sparrisen rinna av väl och lägg den över fisken. Häll över såsen. Ströa sist tunt med riven ost över. När den är kall, ställ den i kylen.
- Naturligtvis kan man laga detta utan att kyla rätten, men såsen och moset måste svalna något innan man tillsätter äggulor.
- Grädda i 225 grader ca 20-30 min om den är kall.
Om du tillagar utan att kyla gräddas rätten i ca 5-10 min eller tills det har fin färg och är genomvarm.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Det här låter otroligt gott. Ska testa nästa gång det blir spätta. // Maria