Belgisk glass-sandwich med rårörda jordgubbar och jordnötssmör

Serverar: 10-12 portioner

Supersmarrig och lyxig kombination! Våfflorna är stekta i ett belgiskt våffeljärn som ger tjockare våfflor. Det går förstås lika bra att grädda i ett vanligt våffeljärn.

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 2½ dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 15 g jäst
  • 2 ägg
  • 6 3/4 dl vetemjöl, ca 400 g
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt
  • Rårörda jordgubbar
  • 400 g frysta jordgubbar
  • 3 msk socker
  • Tillbehör
  • 2 dl jordnötssmör
  • 1 liter vaniljglass
  • Instruktioner

    1. Rårörda jordgubbar: Halvtina och halvera jordgubbarna om de är stora. Lägg dem i en skål och strö över socker. Låt stå 1-2 timmar i rumstemperatur. rör om så att sockret smälter.
    2. Våfflor: Smält smöret i en kastrull och häll i vatten och mjölk. Värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke. Dela äggen. Häll vätskan över jästen och tillsätt äggulor och de torra ingredienserna. Vispa ihop till en jämn smet. Vispa äggvitorna till fast skum. Vänd ner dem i smeten. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa i rumstemperatur 15-20 minuter. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflorna i omgångar tills de är gyllenbruna.
    3. Bred jordnötssmör på våfflorna och lägg på rårörda jordgubbar och vaniljglass. Servera!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben