Beryls bullar

Smaskigt och jättegott.

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2,5 tsk kardemumma, malen
  • 850 g vetemjöl
  • Fyllning
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vaniljsocker
  • 2 dl sötmandel, hackad
  • 4,5 bittermandel
  • Till pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Sötmandel, hackad
  • Instruktioner

    1. .Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm den till 37 ° (fingervarmt).
    2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 liter. Häll över degvätskan och rör om till jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och eventuellt kardemumma.
    3. 3Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet.
    4. Tillsätt mjölet, men spar 1/2 dl till utbakningen.
    5. 5Arbeta degen kraftigt, cirka fem minuter med maskin eller tio minuter för hand, till degen känns smidig.
    6. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
    7. Blanda det rumsvarma smöret med socker och vaniljsocker. Blanda de båda mandelsorterna väl. Ta upp degen på bakbordet och knåda den smidig
    8. Dela den i två delar. Kavla ut varje del till en rektangulär kaka. Bred på hälften av smör- och sockerblandningen på övre halvan av kakan och strö på hälften av den hackade mandeln. Vik över nedre halvan över fyllningen och tryck till kanterna lite runt.
    9. Skär sedan centimeterbreda remsor av degkakan (går bra med pizzaskärare) och vrid remsan spiralformig och snurra ihop remsan till en rund bulle. Vill man ha större bullar tar man bredare remsor och vill man ha mindre tar man smalare.
    10. Lägg bullarna på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta med bakduk i 35-40 minuter.
    11. .Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker och hackad mandel.
    12. Grädda dem mitt i ugnen i 5-7 minuter. Låt dem svalna under bakduk.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben