Biff med svarta bönor och bananer

Serverar: 4 portioner

I Venezuela liksom i hela Sydamerika serveras det mycket bönor av alla de slag. Den här grillade kötträtten, pabellon criollo con baranda, serveras på en bädd av svarta bönor som tillbehör till köttet.

Ingredienser

  • 4 välhängda biffar, à 200 g
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 4 bananer, helst matbananer som är fastare i köttet
  • 3 msk olja
  • 1 knippa färsk koriander, strimlad
  • 20 g ister eller osaltat smör
  • Till bönorna
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 grön paprika, strimlad
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • 500 g kokta svarta bönor
  • Salt
  • 2 msk osaltat smör
  • Sås
  • 4 tomater, skållade, skalade, urkärnade och hackade
  • eller 400 g krossade på burk
  • 1/2 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 liten chilifrukt, urkärnad och finhackad
  • 1/2 tsk malen spiskummin
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk tomatpuré
  • Instruktioner

    1. Hetta upp fettet till bönorna i en stekpanna och fräs lök, paprika och vitlök under omrörning på svag värme. Salta. Tillsätt bönorna och håll det varmt.
    2. Såsen: Smält fettet i en stekpanna. Tillsätt tomaterna, löken och vitlöken. Låt det koka ihop i 5 minuter. Rör ner den hackade chilin och de övriga kryddorna. Koka i ytterligare 15 minuter.
    3. Skala bananerna och dela dem i 4 delar på längden. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek bananerna ca 2-5 minuter i oljan (den längre tiden för kokbananerna). Vänd dem efter halva tiden.
    4. Grilla köttet på en kolgrill eller i en grillpanna, ca 1-2 minuter på varje sida för rött kött eller ca 3-4 minuter för välstekt. Salta och peppra.
    5. Lägg bönorna på varma tallrikar, placera köttet ovanpå. Lägg lite sås och bananbitar på köttet. Strö över koriandern.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben