I Venezuela liksom i hela Sydamerika serveras det mycket bönor av alla de slag. Den här grillade kötträtten, pabellon criollo con baranda, serveras på en bädd av svarta bönor som tillbehör till köttet.
Ingredienser
4 välhängda biffar, à 200 g
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 bananer, helst matbananer som är fastare i köttet
3 msk olja
1 knippa färsk koriander, strimlad
20 g ister eller osaltat smör
Till bönorna
1 gul lök, skivad
1 grön paprika, strimlad
2 vitlöksklyftor, krossade
500 g kokta svarta bönor
Salt
2 msk osaltat smör
Sås
4 tomater, skållade, skalade, urkärnade och hackade
eller 400 g krossade på burk
1/2 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 liten chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 tsk malen spiskummin
1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk tomatpuré