Biff med whiskeysås

Serverar: 4 portioner

Nötkött serverat med rostade potatisskivor, het whiskeysås och sallad.

Ingredienser

  • Ca 4 Biffar á ungefär 125 g (beroende till viss del på sällskapets hunger)
  • 16 små potatisar eller 8 stora
  • Whiskeysåsen
  • 2 msk whiskey
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk Smör
  • 1 msk koncentrerad köttfond
  • Smör
  • Olivolja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Börja med att skala och skiva potatisen i centimetertjocka skivor. Lägg sedan på bakplåtspapper och klicka ut små smörklickar spritt över potatisen. Ta fram köttet och sätt på ugnen på 225 º.
    2. Finhacka löksorterna, stek dem i lite smör tills de blir mjuka. Tillsätt sedan whiskeyn, någon deciliter vatten, tomatpuré, fond eller buljong (eller i värsta fall bara salt).
    3. Låt såsen puttra på ganska svag värme. Stek köttet till önskad stekgrad, krydda med salt och peppar. När såsen börjat koka ner, tillsätt en tesked smör och rör ut. Servera köttet med såsen och den rostade potatisen samt en god sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    birgdalm 3 mars 2009

    Hej.... detta låter himla gott för en (två) whiskeyälskare.... men, det känns som det är väldigt lite vätska i såsen alltså för 4 personer. 1 dl vatten och 4 msk av ingredienser? Eller? // Beda

    maggan2008 4 mars 2009

    Hej Birgdalm, jo...nu när du påpekar att det blir lite sås av receptet så kan jag kanske hålla med. Måste tyvärr erkänna att jag inte hunnit prova det ännu utan tyckte att det verkade så gott och laddade upp receptet här på Mk med avsikt att prova det snarast. Å andra sidan står det att man ska tillsätta någon deciliter vatten och då blir det ca ½ dl per person uppskattningsvis. Ja man får väl prova sig fram och modifiera lite själv, öka på kryddor, fond och vätska. Lycka till och ha en bra kväll. Maggan

    Jessika 16 mars 2009

    Jättegott! Jag gjorde helstekt ryggbiff med denna sås i lördags och det var mycket uppskattat. För att minska "spritsmaken" och bara behålla whiskysmaken flamberade jag löken innan jag hällde i tomatpuré och vatten. OBS! Om du inte tycker om salt mat så minska lite på fonden då såsen blev rätt så salt.

    bcarlsson 21 november 2009

    Såsen påminner väldigt mycket om ett recept från AoM för några år sedan, men jag har även för mig att det var med en msk sörsur chillisås i den. förutom lite vätska...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben