Blåbärscheesecake i rutor

Serverar: 16 portioner

Läckra cheesecakebitar med blåbärs- och citronfyllning.

Ingredienser

  • Botten
  • 12 Digestivekex
  • 1 msk socker
  • 75 g smör, smält
  • Blåbärsfyllning
  • 3 gelatinblad
  • 150 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 ägg, delade i gulor och vitor
  • 3/4 dl socker
  • Ca 1 dl blåbärspuré (2 dl mixade blåbär)
  • 1½ dl vispgrädde
  • 3 msk blåbärssylt
  • Citronfyllning
  • 2½ gelatinblad
  • 150 g färskost, t ex Philadelphia
  • 2 ägg, delade i gulor och vitor
  • 3/4 dl socker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1½ dl vispgrädde
  • Garnering
  • Ca ½ dl blåbär, färska
  • Mynta
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Mixa kexen med sockret och droppa i det smälta smöret. Lägg bakplåtspapper i botten på en form, ca 25 x 18 cm. Täck bottnen med smulorna och tryck till dem lätt med en sked. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt den svalna.
    3. Blåbärsfyllning: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ihop färskost, äggulor och socker tills det blir lite fluffigt och sockret har löst sig. Vispa i blåbärspurén. Vispa upp äggvitorna och grädden var för sig. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det försiktigt i en kastrull. Blanda ner det i blåbärssmeten och vänd hastigt i grädden och äggvitan. Häll upp smeten i formen och ställ in den i frysen i ca 4 timmar.
    4. Bred ut blåbärssylten på den frysta fyllningen.
    5. Citronfyllning: Lägg gelatinet i en skål med kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ihop färskost, äggulor och socker. Vispa tills det blir lite fluffigt och sockret har löst sig. Vispa i salt, vaniljsocker och citronskal. Vispa upp äggvitorna och grädden var för sig. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält det försiktigt i en kastrull. Blanda ner det i äggulesmeten och vänd hastigt i grädden och äggvitan. Häll smeten i formen. Ställ formen i frysen i ett par timmar, ca 3-4. Tills citronfyllningen fryst.
    6. Skär upp kakan när den är frysta så blir det fina bitar. Tina dem därefter i kylen, det tar ca 1 timme. Garnera med blåbär och mynta vid servering.

    Liknande recept

    4.6
    30-35
    66
    5
    1 h 10 min
    1
    30 min
    30-35
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben