Blåbärskaka med lemon curd-grädde

Serverar: 12-14 portioner

För att blåbären inte ska sjunka till botten i kakan blandas de med litet vetemjöl. Frysta bär går också bra.

Ingredienser

  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 5 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 dl filmjölk
  • Rivet skal och saft av ½ citron
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl blåbär
  • Tillbehör
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl lemon curd
  • Myntakvistar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°.
    2. Rör smör och socker poröst. Rör i äggen, ett i taget. Rör i salt, filmjölk, citronskal och -saft. Blanda 4 dl vetemjöl och bakpulver. Blanda 1 dl vetemjöl med blåbären. Rör först ned mjölblandningen och vänd sedan försiktigt ned blåbären i äggsmeten.
    3. Häll smeten i en smord och bröad rund form med hål, ca 1½ l. Grädda i mitten av ugnen 45-60 minuter.
    4. Vispa grädden och rör i lemon curd. Skär kakan i bitar och garnera med en klick lemon curd-grädde och några myntakvistar.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    1
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben