Blåbär är en av våra nyttigaste bär, så passa på att frossa i sommar. Blåbär sägs bla. stärka synen och vara bra för minnet.
301 kalorier per bit..
Ingredienser
5 ägg
2 dl vetemjöl
100 g färdighackade hasselnötter
125 g smör
2 dl socker
1 citron
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
250 g blåbär
Smör, till formen
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en kakform, ca 22 cm i diameter.
Dela äggulor och vitor i separata skålar.
Blanda vetemjöl och hasselnötter.
Smält smöret och låt det svalna lite.
Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och poröst. Tillsätt det smälta smöret.
Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet. Tillsätt citronskal, vaniljsocker och salt till mjölblandningen.
Vispa äggvitorna styva, tillsätt 1 dl socker i omgångar. Vänd försiktigt ner marängen i hasselnötssmeten med en slickepott.
Häll smeten i kakformen, fördela blåbären över och grädda längst ner i ugnen i 1 timme.