Blåbärskaka med smak av citron och nötter

Serverar: 12 portioner

Blåbär är en av våra nyttigaste bär, så passa på att frossa i sommar. Blåbär sägs bla. stärka synen och vara bra för minnet. 301 kalorier per bit..

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g färdighackade hasselnötter
  • 125 g smör
  • 2 dl socker
  • 1 citron
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 250 g blåbär
  • Smör, till formen
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform, ca 22 cm i diameter.
    2. Dela äggulor och vitor i separata skålar. Blanda vetemjöl och hasselnötter. Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa äggulor och 1 dl socker vitt och poröst. Tillsätt det smälta smöret. Skrubba citronen i ljummet vatten, riv skalet. Tillsätt citronskal, vaniljsocker och salt till mjölblandningen.
    3. Vispa äggvitorna styva, tillsätt 1 dl socker i omgångar. Vänd försiktigt ner marängen i hasselnötssmeten med en slickepott. Häll smeten i kakformen, fördela blåbären över och grädda längst ner i ugnen i 1 timme.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben