Blåbärstårta med mascarponekräm

Serverar: 1 portioner

En riktig festtårta med en härlig lila fyllning. Tårtan är dessutom glutenfri.

Ingredienser

  • 200 g hasselnötter
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 stora ägg
  • 2 dl ekologisk rörsocker
  • Mascarponekräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 burk mascarponeost, 250g
  • Finrivet skal av 1 citron
  • 3-4 msk florsocker
  • Blåbärsfyllning
  • 300 g frysta blåbär
  • 4-6 msk ekologiskt rörsocker
  • Garnering
  • Flisor av mörk choklad
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen.
    2. Mal nötterna i mandelkvarn (mötterna bör malas i mandelkvarn och inte i matberedare eller mixer) och blanda med bakpulvret. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Vänd ner nötterna försiktigt.
    3. Fördela smeten i formen. Grädda ca 35 minuter på nedersta falsen till bottnen har fin färg. Prova med en sticka att den känns torr.
    4. Vispa grädden till mascarponekrämen. Halvera vaniljstången och skrapa ur fröna i grädden, spara stången till blåbärskoket. Blanda ner mascarpone, citronskal och florsocker.
    5. Koka upp blåbär, socker och vaniljstången i en liten kastrull. Kyl. Häll lite av saften från blåbären i krämen.
    6. Dela kakan i två bottnar. Lägg den ena bottnen på ett fat och fördela blåbären ovanpå, fukta eventuellt den andra bottnen med lite av saften.
    7. Lägg på hälften av krämen, den andra bottnen och sedan resten av krämen ovanpå. Avsluta med att garnera med flisor av mörk choklad.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben