Blomkåls- och potatissamosa

Serverar: 10 portioner

Samosa är vanliga snacks i södra Asien och innehållet kan variera i de olika regionerna. Servera knytena med yoghurt, chutney eller hackad lök och färsk koriander.

Ingredienser

  • 1 pkt fryst smördeg, 5 plattor
  • Fyllning
  • ½ blomkålshuvud
  • 2 skalade och hackade morötter
  • 2 skalade och hackade potatisar
  • 1 skalad och hackad gul lök
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 4 cm skalad och tunt skivad färsk ingefära
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 msk curry
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Till servering
  • 2 dl avrunnen naturell yoghurt
  • 1 tsk spiskummin
  • Instruktioner

    1. Tina smördegsplattorna. Dela blomkålen i buketter och koka dem 10-15 minuter. Låt blomkålen svalna och finhacka den sedan. Koka morötter och potatis på svag värme tills de är mjuka, ca 25 minuter.
    2. Fräs lök och vitlök i olivolja på svag värme tills den är mjuk, ca 3 minuter. Tillsätt ingefära, kardemumma, gurkmeja, spiskummin och curry. Låt kryddorna steka med 2 minuter.
    3. Blanda ner rotfrukterna i lök- och vitlöksblandningen. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Mosa blomkålen lätt med en gaffel och vänd ner den i fyllningen.
    5. Kavla ut degplattorna lite så att de blir större och tunnare. Dela dem på mitten.
    6. Lägg 1-2 msk fyllning på varje degbit. Vik ihop dem till trekantiga knyten. Fukta kanterna och tryck till med en gaffel.
    7. Låt knytena vila i kyl 15 minuter. Lägg knytena på en bakpappersklädd plåt. Pensla knytena med ägg och grädda 12-15 minuter. Servera knytena med yoghurt smaksatt med spiskummin.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 30 min
    16

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben