Blomkålssoppa med sting

Serverar: 4 portioner

Värmande och mättande soppa med sting. Glutenfri, äggfri och laktosfri.

Ingredienser

  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2-3 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 5-6 dl vatten
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1-2 grönsaksbuljongtärningar, glutenfria
  • 3 dl crème fraiche, eventuellt laktosfri
  • 2 dl mjölk, eventuellt laktosfri
  • Saften från 1 lime eller citron
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Garnering
  • Några blomkålsbuketter
  • Ett par msk rapsolja
  • Sesamfrön
  • Eventuell en nypa chiliflakes
  • Instruktioner

    1. Plocka isär blomkålshuvudet i små buketter. Skala löken och skär i mindre bitar. Fräs den i smöret i en stor kastrull. Lägg i nästan all blomkål, spara några buketter till garnering.
    2. Häll på vatten, lägg i chiliflakesoch smula ner 1 buljongtärning. Låt koka tills blomkålen är mjuk, ca 15 minuter. Mixa soppan och tillsätt créme fraiche och mjölk. Pressa i lite lime- eller citronsaft. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer buljong.
    3. Sätt ugnen på 225 grader varmluft annars 250 grader.
    4. Lägg blomkålen du sparat för garnering på en plåt. Ringla över rapsolja och strö över lite sesamfrön och, om du vill, lite chiliflakes. Rosta i mitten av ugnen tills blomkålen har fått lite färg.
    5. Toppa soppan med rostad blomkål vid serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben