Bönsoppa från Jamaica

Serverar: 4 portioner

Underbart god.

Ingredienser

  • 200 g torkade röda bönor
  • 2 stora gula lökar: 1 skuren i klyftor, 1 skivad
  • 3 stora vitlöksklyftor, krossade
  • 3 msk olivolja
  • 6 skivor bacon, grovhackade
  • 1 bakpotatis, skalad och hackad
  • 1 chilipeppar, prickad med tandpetare
  • 1 stor kvist timjan
  • 7 ½ dl hönsbuljong
  • Havssalt efter smak
  • Nymalen svartpeppar efter smak
  • Knaperstekt bacon
  • Timjan
  • Instruktioner

    1. Lägg bönorna i ett graderat litermått och fyll på med kokande vatten till 7 ½ dl. Låt stå ett par timmar eller över natten. Häll av blötläggningsvattnet och skölj bönorna.
    2. Koka upp bönorna i en kastrull med vatten så att det täcker, koka häftigt i 10 minuter och häll sedan av vattnet, Tillsätt 7 ½ dl kallt vatten, den klyftade löken och en krossad vitlöksklyfta. Koka upp och sjud i ca 30 minuter, eller tills bönorna är mjuka. Häll av vattnet.
    3. Värm oljan i en gryta eller kastrull, lägg ner bacon och den skivade löken och fräs till allt är mjukt och genomskinligt. Tillsätt potatisen och resten av vitlöken och fräs till de får gyllene färg. Tillsätt sedan chilipeppar, timjan, bönor och buljong och krydda med salt och peppar. Koka upp och sjud på svag värme i 15-30 minuter. Ta bort timjankvisten och chilin. Vill du servera chilin till soppan tar du bort kärnorna och skär fruktköttet i tunna skivor.
    4. Lägg bönor, grönsaker och kokspad i en mixer, kör till en slät puré, i omgångar om det behövs. Fördela soppan i varma skålar. Servera med knaperstekt bacon, timjanblad eller tunt skivad chilipeppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    mawest 11 maj 2010

    Mycket god. Men vilken sorts bönor menar du med röda, det är inte kidney böner förstår jag för jag använde det och soppan blev grå lila. Smakade gott men ser ej så ut.

    Annamittimaten 11 maj 2010

    Hittade en påse bönor i butiken som hette röda bönor. Kidneybönor blir precis som du säger lite trista i färgen, men smakar lika gott ändå, hittade nämligen inte de röda när jag skulle laga soppan gång nummer två.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben