Jókai bönsoppa - Jókai bableves

En av mina favoritsoppor.

Ingredienser

  • 200 g torkade bönor
  • Ca 100 g morötter, skalade och hackade
  • Ca 50 g persiljerot, skalad och hackad
  • Ca 60 g selleri, valfritt
  • Ca 60 g kålrot
  • 1 lök, skalad och hackad
  • Ca 300 g ungersk korv, valfritt
  • Ca 400 g rökt fläsklägg eller rökt skinka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 lagerblad
  • 3 dl grädde eller crème fraiche
  • Ca 1½ l köttbuljong
  • Salt
  • Vinäger
  • Persilja eller dragon
  • Redning
  • 2-3 msk paprikapulver
  • 2 msk vetemjöl
  • 3-4 dl kallt vatten
  • 2-3 msk olja
  • Instruktioner

    1. Skölj bönorna ordentligt och låt dem ligga och dra ett dygn innan tillagning.
    2. Skölj dem igen följande dag och låt sjuda i köttbuljong. Tillsätt den rökta fläskläggen, korven, löken och lagerblad. Ta ur korven när den kokt i ca 10 minuter.
    3. När bönorna börjar bli möra tillsätt den skivade grönsakerna. Sjud. Ta ur köttet när det är mört och tillsätt salt och vitlök.
    4. Gör en redning av olja, mjöl, paprikapulver och kallt vatten. Blanda ner i soppan. Rör ner grädden precis före servering. Smaksätt med vinäger, och persilja (dragon).
    5. Tips: rökt fläsk innehåller salt. Var försiktig! Du kan servera soppan med klimp...

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben