Det här stora, härliga brödet har franskt ursprung. Den läckert knapriga skorpan gör att man gärna skär en bit och äter direkt, utan pålägg.
Ingredienser
10 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
1/2 pkt jäst , 25 g
6 dl vatten
2 msk matolja
0,5 msk salt
Instruktioner
- Blanda de båda mjölsorterna i en bunke. Gör en grop i mjölet och smula ner jästen i denna.
- Ljumma ca 1 dl av vattnet och häll det i gropen. Låt den lilla jäsgropen stå och jäsa övertäckt ca 30 minuter på en rumsvarm och dragfri plats.
- Värm matoljan och resten av vattnet till fingervärme, 37 grader. Tillsätt saltet. Arbeta in vätskan i degen.
- Arbeta degen, för hand eller med maskin, till en blank och smidig deg. Degen ska arbetas kraftigt, så att man får in mycket luft i den. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
- Ta upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Knåda några tag och forma degen till ett stort, runt bröd.
- Sätt ugnen på 250 grader. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt. Låt det jäsa 15 minuter.
- Pensla brödet med ljummet vatten. Grädda brödet i nedre delen av ugnen: De första 30 minuterna med enbart ugnsvärme, därefter med enbart övervärme ca 30 minuter.
- Pensla det färdigbakade brödet med kallt vatten för att skorpan ska bli knaprig.
- Mustigare bröd: Prova gärna att byta ut vattnet mot öl som degvätska. Du får då ett mustigare bröd med mycket smak. Bakningssättet är detsamma som i grundreceptet.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Ett gott bröd, men det är fel på vätskemängden i receptet. Lade till nästan dubbelt mera vatten.