På landsbygden i Transsylvanien bakas familjens bröd för en vecka i taget. Tack vare stärkelsen i potatisen blir brödet saftigt och håller länge. Verkligen jättegott bröd. Mustigt och smakrikt.
Ingredienser
3 potatisar (ca 120 g rå potatis, inte färskpotatis)
1 msk salt
1 pkt jäst, 50 g
1 tsk socker
6 dl ljummet vatten
1 kg vetemjöl, gärna vetemjöl special
Instruktioner
Koka potatisen med skal. Smula ner jästen i en liten skål, lägg till socker och rör ut med 1 dl av vattnet.
Pressa den heta potatisen genom potatispress och nyp ut den i mjölet. Skalen blir kvar i pressen. Brödet blir ännu godare om du byter ut allt eller en del av mjölet mot vetemjöl special.
Häll ner jästblandningen i mjölet och lägg till resten av vattnet blandat med salt. Knåda degen riktigt noga. Ju mer knådning, desto godare bröd. Jäs till dubbel storlek, ca 45-60 min.
Forma ett stort, avlångt bröd. Strö över mjöl och jäs under bakduk ytterligare minst en halvtimme. Skåra och baka i 180 grader i nedre delen av ugnen tills skorpan har fått mycket färg, det tar mellan 45 minuter och 1 timme. Om man knackar på undersidan ska det låta ihåligt. Låt brödet svalna inlindat i kökshanddukar.
Jag gör alltid dubbel sats och bakar ut dem i två stora formar. Om du vill kan du pensla dem med lite smält smör, en liten skväll varm mjölk blandat med 1 äggula. Vispa och pensla och grädda som ovan
Verkar vara ett intressant (och enkelt) recept. Skulle vara bra om du skrev vikten på potatisen, det skiljer ju extremt i storlek på dom.
betsla10 februari 2009
Jag bakade det här brödet idag, men när jag vägde en av mina potatisar så vägde den nästan 100 gram. Jag tog tre stycken i alla fall. Tror att min våg var lite felinställd så att jag tog för lite mjöl, degen blev lika lös som bulldeg (även efter jäsningen).
Men trots mina misstag så blev brödet jättegott!! Ska absolut baka det igen. Tar lite tid, men det är det värt.
betsla14 februari 2009
Nu har jag bakat det igen. Otroligt gott även denna gång...
pytte2417 februari 2009
Det blev verkligen ett stort bröd, nästa gång gör jag nog två av samma deg.
Men det blev jättegott och hela familjen tyckte om det./ Pytte
Skaldi2 april 2009
Jätte gott bröd rekomenderas varmt att pröva !!!
Jenniewe24 maj 2009
Gott bröd i en dag men blir sedan torrt trots potatisen. Passar bra att frysa i skivor och ta upp och steka i olja och ha som hamburgerbröd, jättegott!
Joppa4 april 2011
Prövar det nu. har jagat ett bröd som håller länge. Tyckte dock att degen kändes väldigt lös så jag höftled i mer mjöl. återkommer när det är klart
Verkar vara ett intressant (och enkelt) recept. Skulle vara bra om du skrev vikten på potatisen, det skiljer ju extremt i storlek på dom.
Jag bakade det här brödet idag, men när jag vägde en av mina potatisar så vägde den nästan 100 gram. Jag tog tre stycken i alla fall. Tror att min våg var lite felinställd så att jag tog för lite mjöl, degen blev lika lös som bulldeg (även efter jäsningen). Men trots mina misstag så blev brödet jättegott!! Ska absolut baka det igen. Tar lite tid, men det är det värt.
Nu har jag bakat det igen. Otroligt gott även denna gång...
Det blev verkligen ett stort bröd, nästa gång gör jag nog två av samma deg. Men det blev jättegott och hela familjen tyckte om det./ Pytte
Jätte gott bröd rekomenderas varmt att pröva !!!
Gott bröd i en dag men blir sedan torrt trots potatisen. Passar bra att frysa i skivor och ta upp och steka i olja och ha som hamburgerbröd, jättegott!
Prövar det nu. har jagat ett bröd som håller länge. Tyckte dock att degen kändes väldigt lös så jag höftled i mer mjöl. återkommer när det är klart