Borani (Persisk)

Serverar: 4 portioner

Enkelt, nyttigt, klassikt och utsökt! Borani (eller Burani) har tusenåriga anor och härstammar från en Persisk drottning vid namn "Puran-Dokth" som blev förtjust i receptet. Sedan dess finns nu tusental olika varianter av Burani (med Auberginer, Squash, etc.). Normalt äter man denna typ av yoghurträtt MED maten, och inte innan maten. Men man kan självklart använda den som dipp eller förrätt.

Ingredienser

  • 1 liten lök
  • 1 msk olivolja
  • 2 tsk gurkmeja (frivilligt)
  • Vitlök (efter smak)
  • 200-300 gr bladspenat
  • 4 dl yoghurt (testa den fasta "turkiska" varianten som säljs på ICA, Vivo, m.m.)
  • Salt
  • peppar
  • Mald kanel för dekoration
  • (valnötter)
  • Instruktioner

    Hacka löken i tunna bitar. Fräs oljan med gurkmejan i en kastrull (helst teflon botten), och sedan häll i löken tills den blir gyllenbrun och mjuk. Tillsätt bladspenaten, blanda med lite salt och peppar, sätt på locket och låt sjuda med låg temperatur. Stäng av värmen helt efter ca. 10 minuter.Pressa i vitlök och låt kallna. Du kan nu tömma kastrullens innehåll i en fin skål. Tillsätt yoghurt i skålen + 1 tsk mald kanel, blanda väl.Dekorerar ytan med lite mald kanel. Låt stå i kylskåpet i minst 20 minuter. Voilà! Förslag: hacka lite valnötter och blanda i smeten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben