Boston baked beans

Tid: 6 timmar

Ungsbakade vita bönor som i Boston. Klassisk "cowboy"-rätt, amerikansk husmanskost!

Ingredienser

  • 5 dl stora vita bönor
  • ½ kg rökt sidfläsk
  • 1 stor finhackad gul lök
  • ½ dl mörk sirap
  • 2 tsk salt (smaka av sidfläsket först! Är det mycket salt så kan du minska saltmängden!)
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 krm senapspulver
  • 1 ½ del ketchup
  • 1 msk Worcestershire-sås
  • ½ dl farinsocker
  • Instruktioner

    1. Blötlägg bönorna över natten i kallt vatten (Dubbelt så mycket vatten som bönor.)
    2. Byt ut vattnet och koka bönorna i 1-2 timmar (Samma sak som vid blötläggning, använd dubbelt så mycket vatten som bönor)
    3. Töm av bönorna men SPARA kokspadet.
    4. Värm ugnen till cirka 165 grader.
    5. Skiva sidfläsket i 3-5 mm tunna skivor.
    6. Gör i ordning såsen: Koka ihop sirap, salt, peppar, senapspulver, ketchup, Worcestershiresås och farinsocker i en gryta och låt det puttra i några minuter tills sockret löst sig.
    7. Varva bönor, sidfläsk och gul lök i lager i en smord ugnsform. Börja och sluta med bönor. Töm över såsen och fyll sen på med spad ifrån bönkoket till det täcker bönorna. Täck formen med aluminiumfolie.
    8. Baka i ugn i 3-4 timmar tills bönorna är helt mjuka. Ta bort folien efter drygt halva tiden och fyll med mer bönvatten om det behövs, annars kan bönorna bli torra. Var inte orolig att ytan ser brun/svart ut på. Färgen beror på att sirapen och sockret karamelliseras.
    9. Fungerar bra som ensamrätt tillsammans med en grönsallad, men det funkar även att servera kokt potatis till.

    Liknande recept

    2 h 30 min
    10-12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben