Four Bean Chili

Serverar: 10-12 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Det här är klassisk amerikansk Tex-Mex när den är som bäst. Rätten är ganska stark och inte lämplig för barn.

Ingredienser

  • 410 g svarta bönor (1 burk)
  • 410 g kidneybönor (1 burk)
  • 410 g pintobönor (1 burk)
  • 410 g vita bönor (1 burk, ej i tomatsås)
  • 400 g krossade tomater (1 burk)
  • ½ l mörk oxbuljong (tärning eller pulver)
  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 kg nötfärs
  • 2 msk chilipulver
  • 1 rökt chipotle, finhackad
  • 1 grön paprika, tärnad
  • 1 krm muskot, nyriven
  • 2 krm kanel, malen
  • 4 msk tacokrydda
  • 1 ½ krm svartpeppar direkt från kvarnen
  • Salt efter smak
  • Majsolja till stekning/bryning
  • Instruktioner

    1. Bryn färsen i majsolja i en järngryta tillsammans med den grovhackade löken, vitlöken och tacokryddan (tacokryddan har du i precis på slutet annars bränns den). Rulla med en stadig ballongvisp så att färsen grynar sig.
    2. Tillsätt bönorna och tomaten tillsammans med buljongen.
    3. Tillsätt de övriga kryddorna och rör om så att allt blandas jämnt.
    4. Lägg på locket och låt småputtra minst två timmar. Servera direkt ur grytan tillsammans med nybakt brytbröd.
    5. Tips: Bryn färsen i omgångar i riktigt het gryta. Om du har för mycket färs så kyls grytan av och färsen kokar istället för bryns. Täck högst 2/3 av stekytan.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben