Klassisk gryta i vegetarisk tappning. Lyxigt och vääldigt gott!
Om du tycker att grytan behöver lite mer vätska är det bara att tillsätta mer buljong. Byt inte ut gulbetor mot rödbetor, färgen blir inte så fin då.
Ingredienser
4 msk olivolja
2 msk smör
1½ kg blandsvamp, gärna portabello, shiitake, ostronskivling, champinjoner
Salt
Svartpeppar
200 g små steklökar, gula eller röda
3 vitlöksklyftor
1 morot
2 gulbetor
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver, gärna rökigt
2 lagerblad
En liten kvist färsk timjan eller ½ tsk torkad
1 tsk socker
3 dl rött vin
3 dl grönsaksbuljong
Potatispuré
Ca 500 g potatis
½ dl mjölk, 3%
½ dl vispgrädde
1 msk smör
Salt
Svartpeppar
2 msk finhackad persilja
Servering
200 g färska haricots verts