Broccolifylld färslimpa med sås

Serverar: 4 portioner

Prova den här jättegoda köttfärslimpan fylld med broccoli, örtagårdsost och basilika.

Ingredienser

  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk kalvfond, konc
  • 1 ägg
  • 1/2 gul lök, riven
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 500 g blandfärs
  • Fyllning
  • 250 g förvälld broccoli
  • 100 g Crème Bonjour örtagård
  • 1/2 dl hackad färsk basilika
  • Salt
  • Peppar
  • Pensling
  • 2 msk smält smör
  • Sås
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 1/2 msk kalvfond, konc
  • 2 msk halvtorr sherry eller rött portvin
  • 1/2 tsk soja
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Blanda ströbröd och mjölk i en bunke. Låt svälla 10 minuter. Tillsätt kalvfond, ägg, lök, salt, peppar och färs. Rör om och arbeta färsen till en smidig smet. Lägg färsen på ett vått smörpapper och platta ut den till en rektangulär platta, ca 1 1/2 cm tjock. Se till att längden stämmer med formen.
    3. Låt broccolin rinna av och krama ur vätska, om broccolin har varit fryst. Hacka broccolin och blanda med ost och hackad basilika. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg fyllningen i mitten på plattan, men inte ända ut i kortändan. Rulla ihop till en limpa med hjälp av papperet. Förslut ändarna med färs. Rulla över färsen i en smord ugnssäker form. Pensla köttfärslimpan med smör. Stek köttfärslimpan i nedre delen av ugnen, ca 40 minuter.
    4. Sås: Blanda mjölk, grädde, vetemjöl, kalvfond, sherry och soja i en kastrull och koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
    5. Tips! Använd hela stjälken om du köper färsk broccoli. Skala stjälken med potatisskalare och skär den sen i bitar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    westerlind 9 juni 2010

    Toppengod variant på köttfärslimpa. Fyllningen gör den mindre kompakt och smakerna passar bra ihop.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben