Bröd från förr

Detta bröd bakades oftast till dopp i grytan och till jul.

Ingredienser

  • 0.5 pkt (25 g) jäst
  • 1 msk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 flaska (33 cl) porter eller mörkt julöl
  • 2 dl vatten
  • 1 dl olja (inte olivolja)
  • 1 l rågsikt
  • 1 msk stött pomeransskal
  • 1 msk stött fänkål
  • 0.5 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk ingefära
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl russin
  • Kaffe att pensla med
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och lägg i sirapen. Häll på porter eller öl och rör om. Låt stå i ca 5 minuter.
    2. Häll i vatten, olja, rågsikt och kryddor. Blanda ihop degen och arbeta sist in vetemjölet samt russin. Knåda degen väl och lägg den att jäsa i den urdiskade bunken. Täck degen och jäs den i kylskåp över natten.
    3. Slå upp degen på bakbordet. Knåda den väl och baka ut till två runda bröd. Garnera eventuellt med en stjärna av saffransdeg. Lägg bröden på smord plåt och jäs dem i ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200°.
    4. Pensla bröden med kallt kaffe eller vatten. Grädda dem i ugnens nedre del i ca 35 minuter. Linda in de varma bröden väl i handdukar och låt dem svalna så.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben