Bröd till äpplekalaset

Med äpplebitar i brödet höjs smakupplevelsen, och varför inte även låta synen få sin del av äpplets ljuvligheter? Bröd av den lite grövre varianten men fortfarande ljust och lättuggat.

Ingredienser

  • 7,5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 0,5 dl rågkross
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl vetegroddar
  • 0,5 dl kruskakli
  • 1,5 dl grovt rågmjöl
  • 50 g jäst
  • 1 dl vatten
  • 1 msk sirap eller honung
  • 3 äpplen
  • ev ett par soltorkade tomater
  • vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Grunden för degen sätts kvällen innan bakningen.
    2. Koka en tjock välling på vatten, salt, rågmjöl och resterande ingredienser i övre listan. Ställ kallt över natten så sväller blandningen till en gröt.
    3. Andra dagen löses jästen upp i 1 dl fingervarmt vatten. Grovriv hälften av äpplena och tärna resten. Om man vill skär man även upp ett par soltorkade tomater i mindre bitar, vilka tillsättes till bunken med jäst och vatten. Blanda också i äpple, sirap/honung, gröten från dagen innan och vetemjöl tills degen är klibbfri. Knåda i 5 min.
    4. Låt degen jäsa i övertäckt bunke till dubbel storlek, ca 40 min.
    5. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i 6 delar. Knåda varje del och forma till runda bullar varefter de antingen kavlas ut till vanliga rundlar, 15-20 cm i diameter, eller formas till äpplen (ta då en bit deg och forma skaft och blad som nyps fast under äpplet. Dekorera gärna med linfrön som fnös i botten av äpplet).
    6. Jäs bröden på plåt 25 min, sätt ugnen på 225ºC.
    7. Grädda 10-12 minuter i mitten av ugnen.

    Liknande recept

    4.6
    1 h 40 min
    2
    28
    4.8
    1 h
    2
    10
    4.6
    1 h 15 min
    2
    7

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben