Bruten chokladmousse med inlagda havtorn och honungscrackers

Serverar: 4 portioner

Len chokladmousse, söt/syrliga havtorn, rostat chokladpulver och en härlig krispighet från honungscrackers, ger en ljuvlig efterrätt som har det mesta!

Ingredienser

  • Chokladmousse
  • 75 g mörk choklad, 70%
  • ½ gelatinblad
  • 1 ägg
  • 2 msk socker
  • 1 msk starkt varmt kaffe
  • ½ krm salt
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • Rostat chokladpulver
  • 125 g vit choklad
  • 2 msk kakao
  • Inlagda havtorn
  • 100 g havtorn
  • 1 dl socker
  • Honungscrackers
  • 1 msk honung
  • 2 msk vatten
  • 1 ½ msk glykos
  • 1 tsk bikarbonat
  • Instruktioner

    1. Chokladmousse:
    2. Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Vispa ägg och socker pösigt. Ta upp och smält gelatinbladet i det varma kaffet. Blanda ner kaffet i äggvispet. Vänd ner choklad och salt.
    3. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i smeten så att moussen blir luftig. Lägg den i en form ca 15x20 cm, och ställ i frysen i ca 12 timmar.
    4. Rostat chokladpulver:
    5. Sätt ugnen på 175 grader. Finriv kyld vit choklad och lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Rosta den mitt i ugnen i ca 10 minuter. Blanda runt chokladen och rosta ytterligare ca 3 minuter. Låt kallna. Smula sönder den rostade chokladen och blanda med kakao.
    6. Inlagda havtorn:
    7. Koka upp havtorn och socker så att sockret löses upp. Låt kallna.
    8. Honungscrackers:
    9. Koka upp honung, vatten och glykos i en liten kastrull och koka till en ljus karamell. Rör snabbt ner bikarbonat (Bikarbonaten gör att honungssmeten bubblar upp och får en krispig konsistens) och häll genast upp på ett bakplåtspapper. Låt kallna och bryt i bitar.
    10. Bryt den frysta chokladmoussen i bitar och panera dem i det rostade chokladpulvret. Lägg upp på tallrikar och låt tina. Fördela havtornen vid sidan om och lägg på honungscrackers.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben