Brysselkål med mandel

Brysselkål är en nyttig grönsak som här blir en ljuvligt god rätt med hjälp av mandel, vitlök och citron.

Ingredienser

  • 50 g mandelspån
  • 12 brysselkålshuvuden, ansade, halverade
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk margarin
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronskal, fint rivet
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 dl grönsaksbuljong
  • Nymald svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Lägg mandelspånen i en torr stekpanna och rosta dem på medelvärme under omrörning cirka tre minuter tills de börjar bli gyllene. Ta av dem från värmen och ställ åt sidan.
    2. Lägg den ansade brysselkålen i en kastrull med kokande vatten och låt koka tills den börjar mjukna men fortfarande har kvar sin starkt gröna färg, cirka tio minuter. Skölj under rinnande kallt vatten i ett durkslag och låt rinna av väl.
    3. Hetta upp oljan och margarinet i en stekpanna på hög värme och fräs vitlöken några sekunder för att smaksätta oljan men utan att vitlöken bränns.
    4. Tillsätt citronskal och citronsaft och sjud i en minut. Tillsätt buljongen och koka upp. Lägg i brysselkålen och sjud tills vätskan har reducerats till hälften. Krydda med svartpeppar och blanda ner mandeln. Ta av från värmen och servera varmt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben