Brysselkålsgratäng med timjan

Serverar: 8 portioner

Brysselkål är ett litet måste på julbordet. Här serveras den i en härligt krämig gratäng. Extra piff i denna gratäng är de söta steklökarna.

Ingredienser

  • 400 g brysselkål
  • 250 g steklökar
  • Timjanstuvning
  • 2 msk mjölkfritt smör eller olja
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl vatten
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 tsk torkad timjan eller 2 msk hackad färsk timjan
  • 2 krm vitpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Ansa brysselkålen och skala lökarna. Koka brysselkål och lök i saltat vatten 8 minuter.
    3. Timjanstuvning: Smält smöret i en kastrull och tillsätt vetemjölet. Rör hastigt så att smöret inte får färg. Häll i vattnet under vispning. Fortsätt hälla i grädden i en tunn stråle under vispning till en klumpfri sås. Smula i buljongtärningen och krydda med timjan och peppar. Låt puttra tills såsen tjocknat, fortsätt vispa.
    4. Lägg brysselkål och lök i en ugnsform och häll över stuvningen. Gratinera mitt i ugnen till fin färg, ca 20 minuter. Serveras varm eller ljummen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben