Bullar med vaniljklick

Serverar: 25 portioner

Bullen är kungen av fikabröd! Här fylls den med en frestande vaniljkräm. Tänk på att degen ska vara rätt lös, annars blir bullarna lätt torra.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 12 dl glutenfri fin mjölmix
  • Vaniljkräm
  • 2½ dl mjölk
  • ½ vaniljstång
  • 3/4 dl socker
  • 3 äggulor
  • 3/4 dl majsstärkelse
  • 25 g smör
  • Garnering
  • 1 ägg till pensling
  • Kokosflingor eller pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan. Blanda ner socker, salt, stött kardemumma och mjölmix. Arbeta degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
    2. Lägg degen i en stor spritspåse och fördela ut i bullformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
    3. Vaniljkräm: Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ur fröna. Lägg i kastrullen tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse fluffigt, slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under vispning tills det börjar tjockna. Häll över i en skål och tillsätt smöret skuret i tärningar.
    4. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen. Tryck ett litet hål i varje bulle och spritsa ut en klick i varje bulle. Pensla bullarna med ägg och strö över lite kokosflingor eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben