Bullen är kungen av fikabröd! Här fylls den med en frestande vaniljkräm.
Tänk på att degen ska vara rätt lös, annars blir bullarna lätt torra.
Ingredienser
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
2 tsk stött kardemumma
12 dl glutenfri fin mjölmix
Vaniljkräm
2½ dl mjölk
½ vaniljstång
3/4 dl socker
3 äggulor
3/4 dl majsstärkelse
25 g smör
Garnering
1 ägg till pensling
Kokosflingor eller pärlsocker
Instruktioner
- Smula jästen i en degbunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i den ljumma degvätskan. Blanda ner socker, salt, stött kardemumma och mjölmix. Arbeta degen ordentligt. Låt den jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Lägg degen i en stor spritspåse och fördela ut i bullformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
- Vaniljkräm:
Dela vaniljstången mitt itu och skrapa ur fröna. Lägg i kastrullen tillsammans med mjölken och koka upp. Vispa socker, äggulor och majsstärkelse fluffigt, slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka i kastrullen och värm försiktigt under vispning tills det börjar tjockna. Häll över i en skål och tillsätt smöret skuret i tärningar.
- Fyll en spritspåse med vaniljkrämen. Tryck ett litet hål i varje bulle och spritsa ut en klick i varje bulle. Pensla bullarna med ägg och strö över lite kokosflingor eller pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (0)