Bullfest i långpanna med tomatmarmelad

Serverar: 20-22 portioner

Bjud på saftiga kardemummabullar med tomatmarmelad och vanilj. Grädda bullarna i en långpanna och bryt loss en (eller två) till fikat :) Tomatmarmeladen som blir över är även god till rostat bröd eller ostbrickan.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjölk, 3%
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl socker
  • 2 tsk nymald kardemumma
  • ½ tsk salt
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 1½ dl tomatmarmelad med vaniljsmak (Se recept)
  • ½ dl råsocker
  • Tomatmarmelad med vaniljsmak
  • 250 g körsbärstomater
  • ½ vaniljstång
  • 1 st citron
  • 2 dl socker
  • Garnering
  • 1 st ägg
  • Mandelspån eller hackade nötter
  • Instruktioner

    1. Tomatmarmelad med vaniljsmak:
    2. Skär tomaterna i lagom stora bitar. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Gör ett uppkok med tomater, vaniljstång och frön samt saften från citronen i en kastrull. Låt blandningen småkoka under lock i 10-15 minuter. Tillsätt sockret, koka upp igen och låt det koka kraftigt utan lock i 10 minuter. Ta bort vaniljstången. Häll marmeladen i en väl rengjord varm burk och låt den svalna.
    3. Bullar:
    4. Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm det fingervarmt, ca 37 grader. Häll vätskan över jästen så att den löser sig. Tillsätt sirap, socker, nymald kardemumma och salt. Blanda ner mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
    5. Kavla ut degen på ett mjölat bakbord och bred på marmeladen. Strö över råsockret. Rulla ihop degen från långsidan och skär rullen i lagom stora bitar. Lägg bitarna ganska tätt i en långpanna ca 30x40 cm, med snittytan uppåt. Bullarna ska flyta ihop under gräddningen. Låt bullarna jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
    6. Sätt ugnen på 225 grader.
    7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och fördela mandelspån eller hackade nötter över dem. Grädda bullarna mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt dem svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben