Burgundisk räk- och laxgryta

Serverar: 4 portioner

Smakrik variant på den klassiska köttgrytan.

Ingredienser

  • 500 g räkor med skal
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 200 g schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g små färska champinjoner
  • 400 g laxfilé
  • 1 msk tomatpuré
  • Några kvistar färsk timjan
  • ½ fiskbuljongtärning
  • 2 ½ dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Skala räkorna. Smält i 1 msk matfett i en kastrull och fräs upp räkskalen. Häll över vin och vatten och låt koka ca 10 minuter. Sila buljongen.
    2. Skala lök och vitlök. Finhacka vitlöken och dela löken i mindre bitar. Ansa svampen och dela i två eller fyra delar. Skär laxen i mindre bitar.
    3. Smält 1 msk matfett och fräs lök, vitlök och svamp några minuter. Tillsätt tomatpuré, timjan, buljjongtärning samt räkbuljongen. Låt det koka upp.
    4. Vispa samman grädde och mjöl och rör ner i såsen. Låt grytan koka upp under omrörning. Lägg i laxbitarna och koka ca 5 minuter. Lägg i räkorna och låt dem bli varma.
    5. Godast att servera till är kokt ris eller pressad potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben