Laxgryta med spenat och apelsinkräm

Serverar: 4 portioner

Tid: 20 minuter

God gryta och supersmarrig apelsinkräm, suveränt tillsammans! Ett eller två glas Sanctuary Pinot Gris (nr 6240) från Nya Zeeland för 99:- rekommenderas varmt till denna rätt!

Ingredienser

  • 600 g laxfilé, skinn och benfri
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 2 ½ dl fiskbuljong (tärning + vatten)
  • 1 påse saffran (0,5 g)
  • 200 g färsk spenat
  • Saften av 1 apelsin
  • Rivet skal av 1 apelsin
  • 2 ½ dl Kesella kvarg (10%)
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • ½ msk strösocker
  • 2 krm salt
  • Instruktioner

    1. Apelsinkräm: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv av det gula skalet på rivjärn. Blanda det rivna apelsinskalet med kvarg, vinäger och socker. Smaka av med salt.
    2. Skär laxen i kuber, ca 1,5 x 1,5 cm. Krydda laxkuberna med salt och peppar. Koka upp buljongen med saffran i en gryta. Lägg i laxen och sjud under lock 3-4 minuter. Blanda i spenaten. Pressa saften ur apelsinen och häll i grytan. Servera laxgrytan med apelsinkräm och ris.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    nibarius 27 juli 2009

    Laxen var mycket god men jag var inte så förtjust i apelsinkrämen. Den hade kanske passat bättre med potatis än med ris. Färskpotatis och smörsås hade nog också passat riktigt bra istället för ris och apelsinkräm.

    monicadanell 4 september 2010

    Det här var inte ätbart kunde inte äta upp var inte gott med appelsinkräm mvh monica

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben