Butterkaka med apelsinfyllning

Serverar: 1 portioner

Inte en kaka som är butter inte.

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 25 g jäst för söta degar
  • ½ dl socker
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 7 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 4 msk apelsinjuice
  • 1 msk finrivet apelsinskal
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Pärlsocker
  • Mandelspån
  • Instruktioner

    1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader. Smula jästen och rör ut med degvätskan.
    2. Tillsätt socker, salt och kardemumma, rör tills sockret löst sig. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta i 5-8 minuter tills degen är smidig och släpper från kanterna i bunken. Låt jäsa i 30 minuter.
    3. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda smör, apelsinskal och juice.
    4. Kavla ut degen till en rektangel på ett mjölat bakbord och bred på apelsinfyllningen. Rulla ihop och dela i 12 bitar.
    5. Smörj en form, gärna en springform och lägg i bitarna med lite luft emellan så de kan jäsa. Jäs i 30 minuter.
    6. Vispa upp ägget och pensla, strö över pärlsocker och mandelspån.
    7. Grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 40 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben